Bygg din egen äggkläckningsmaskin


äggkläckningsmaskin, bygga själv

Istället för att köpa en äggkläckningsmaskin kan man bygga sin egen, dessutom är det inte så svårt. Här ger vi exempel på en typ av maskin som kan byggas men det går också alldeles utmärkt att bygga utav ett gammalt kyl/frysskåp, isolerat och klart.

I kläckaren som vi har byggt får man plats med ca 100 hönsägg. Till själva lådan har vi använt oss av OSB-skivor (plywood).

Luckan på framsidan har vi försett med ett plexiglas som gör det hela lite mer spännande då man kan följa hela kläckningsproceduren. Finns det något mer bedårande än dessa små ulltottar som när de tittar fram är pyttesmå och duniga!

I taket har vi satt det som skall utgöra själva värmekällan. Den utgörs av två lamphållare där man sedan kan använda sig av helt vanliga glödlampor (60W) eller koltrådslampor.

Mitt emellan lamporna har vi placerat fläkten för att fördela syret och värmen jämt i maskinen.

Värmen regleras med en termostat, i det här fallet har vi använt oss av en microstat med etermembran som vi skruvat fast i högra hörnet, ställskruven skall vara utanför.

Där microstaten skall sitta borrar man ett hål på ca 6 mm där regulatorskruven förs igenom. Därefter sätter man fast regulatorn på insidan. Till sist skall etermembranet på plats och ledningarna skall kopplas in. Obs! Låt en behörig elektriker installera elen.

Inuti kläckaren kan man sen lägga t ex en skummgummiduk/handduk/grön plastmatta eller vad man nu tycker passar bäst. Detta för att äggen inte skall rulla runt utan ligga på plats. Äggen behöver vändas för hand. För att kontrollera temperaturen har vi en digital termometer.

Luftfuktigheten reglerar man med att ställa in små skålar med vatten inuti kläckaren. En hygrometer som visar luftfuktigheten är oumbärlig då både för hög eller för låg luftfuktighet kan vara katastrofal för kläckresultatet. Ventilationshål är nödvändiga för tillförsel av frisk luft. På lådans baksida och i framkanten på locket bör man därför placera en luftrosett. Glöm inte att hålen skall kunnas stängas för att få den önskade luftfuktigheten i maskinen.

Skruva ihop lådan med mässing eller rostfri skruv. Till luckan behövs två gångjärn, ett handtag och till låsning 1-2 magnetlås, typ garderobslås fungerar alldeles utmärkt men det går även lika bra att använda en hasp till stängning av luckan.

Till fönstret i luckan används plexiglas. Det som är bra med plexiglas är att det både går att borra och såga i det. Var försiktig bara när ni ska borra så att plexiglaset inte spricker. Detsamma gäller när du sågar. Ett tips är att sätta en bit tejp där man skall borra. Borra sedan ett antal hål i plexiskivan så att den går att skruva fast  mot luckan. Storleken på fönstret är efter eget tycke och smak. Måtten är beräknade på användandet av 13 mm plywoodskiva. Naturligtvis går det bra att använda tjockare skivor.

OBS! Glöm inte att alltid ha reservmembran och extra glödlampor hemma. 

Observera att allt arbete sker på egen risk och jag frånsäger mig allt ansvar både vad gäller byggnadsgenomförandet, installationen av elen samt kläckresultat. Jag rekommenderar att låta en behörig elektriker kontrollera arbetet innan kläckaren tas i bruk. 
 

Äggkläckningsmaskin, bygga själv Äggkläckningsmaskin, bygga själv

Materiallista
Artikel
 
Inköpsställe
 
Plywood t ex 13 mm skiva Finns i välsorterad byggfackhandel, t.ex Bygg Max, Beijers, Bauhaus
Lampinfattning, 2 st Elfackhandel t.ex. Clas Ohlson
Koltrådslampa, keramiklampa, glödlampa 60 Watt: 2 st Högberga
Fläkt, storlek 120*120*38 mm Högberga
Microstat Högberga
Luftrosett, 2 st Högberga
Gångjärn, 2 st Byggfackhandel
Handtag Byggfackhandel
Magnetlås, 1-2 st eller 1 hasp Byggfackhandel
Plexiglas Glasmästare
Digital termometer Högberga
Hygrometer (för kontroll av luftfuktighet) Högberga
Skruv, rostfri eller mässing Byggfackhandel
Diverse elmaterial Elfackhandel t.ex. Clas Ohlson

Kycklingar i äggkläckningsmaskin som man bygger själv.