Brahma, höns
Historia
Brahma är en asiatisk ras som man tror härstammar från Brahmaputra-regionen i Indien där de också var kända under namnet "Gray Chittagongs". Deras ursprung är oklart men man förutsätter att de är nära besläktade med Djungelhönan (Gallus Gigantus) och Kockin. Andra hävdar att brahman ursprungligen kommer från Kina. Ytterligare en annan version finns att läsa om i boken ""Brahma and Cochin Poultry", skriven av Dr Joseph Batty där Dr Batty menar på att det som finns att hitta om Brahmans ursprung är väldigt luddigt och om man ser till de olika aspekterna så verkar det som om brahman är en produkt av korsningen mellan kockin och Chittagong, en form av Malayer.
De första Brahmorna som exporterades från Indien togs till USA av sjömän. Till en början användes Brahma som köttras men då de växer långsamt förlorade de snart sin ekonomiska betydelse. Den börjades att ställa ut i USA under 1800-talet. Deras avkommor introducerades till Storbrittanien omkring 1840-1850. Ungefär i samma veva introducerades de till övriga Europa. Brahma inkluderades i den första fjäderfästandarden som publicerades 1865.
Från 1865 och de nästkommande 100 åren var rasen godkänd i endast två färger, ljus columbia och silver svartbandad brahma. Idag finns brahma tillgängliga i en stor variation av färger. Brahma finns också som dvärg.
Silver blåbandad med orange rygg
|
|
Silver svartbandad
|
Storlek och mentalitet
En brahma har ett majestätiskt utseende, de är stora och kraftiga fåglar med en rovfågelsblick som de är helt ensamma om i hönsvärlden. När tupparna gal l åter det som om det kommer ett brummande ljud långt ner i halsen för att sedan övergå i ett dovt galande. Tuppen kan bli upp till hela 75 cm hög. Detta gör Brahman till en av våra absolut största hönsraser.
Trots sin imponerande storlek är de väldigt sällan som dessa fåglar blir aggressiva. Det är snarare tvärtom, man får se upp med så att inte andra hönsraser mobbar brahmerna. De är lugna och sociala höns och de blir väldigt lätt tama och följer gärna med när man går omkring i trädgården. Våra brahmer gillar också att sitta i knäet och bli kliade under hakan.
Brahma kan ta upp till två år innan de är fullt utvecklade. Trots sin stora storlek, så är äggen de lägger inte större än vad de flesta andra medelstora hönsraser lägger. De lägger inte heller några mängder med ägg, ca 150 ägg om året. Äggen är ljusbruna och väger ca 60 gram. Hönorna ruvar mer än gärna men på grund av sin storlek och tyngd är det lätt hänt att de krossar sina ägg. De är annars förtjusande mammor och tar hand om sina kycklingar väl.