Stor bild på två tama påfåglar som tittar på en påfågel. Påfåglarna är blåa påfågelhonor.

Våra påfåglar

Våra påfåglar och avel - 25 års erfarenhet av påfågeluppfödning

Det har nu snart hunnit bli mer än 25 år sedan jag köpte mina första påfåglar. Genom åren så har påfågelantalet stadigt ökat och jag har bara blivit mer och mer fascinerad av dessa fåglar.

Som när det gäller all vår avel är vi noga med att endast avla på trevliga individer utan några fysiska defekter.

En flicka matar höns och en påfågel som säljes.

 

Påfåglar är otroligt vackra att titta på, de är fredliga fåglar som är både nyfikna och sociala. De blir runt 20 år i det vilda medan de som bor i fångenskap kan bli 30+. Det finns t.om de som hävdar att vissa påfåglar blivit så gamla som 50 år. En vuxen påfågeltupp väger runt 4-6 kg och hönan väger mellan 2,7-4 kg.

Tvärtemot vad många tror så är det inga problem alls att få en påfågel tam.

 

En flicka håller en tam blå påfågel och skrattar.

 

Genom att lägga mycket tid på dem som unga får vi orädda och framåt individer. De påfågelkycklingar som vi kläcker i maskin får bo inomhus som små tills de har blivit äldre och mindre känsliga, då det är dags för dem att flytta ut.

Vi ringmärker alla våra påfåglar med SRF:s fasta fotring för att på ett enkelt sätt hålla ordning på vilka avelsdjur de härstammar från och vilket år de är födda.

Varje höst brukar vi ha några påfåglar till salu. Vanligast är att vi säljer ungdjur men ibland kan även vuxna avelsdjur finnas till salu. Små kycklingar säljer vi inte då de är mycket känsliga och svåra att föda upp.

Vit påfågel som ska säljas.

 

Vi känner ett stort ansvar för de påfåglar som vi föder upp, så när påfåglarna flyttar från oss är de handtama, ringmärkta och avmaskade. Vi ger er också tips och råd både innan och efter ert köp.

Ni är hjärtligt välkomna att höra av er om ni är intresserade av en påfågel.

 

En tam blå påfågel sitter i en pall och tittar på en kvinna som målar.

 

 

Kontakta Linda
Skepplanda, Västra Götalands Län
+46 (0)737-046 053